2012/05/28

egészségedre! / "daily apple"




egy kis történelem
az ember és a méhek kapcsolata több ezer évre tekint vissza. egy cromagnoni sziklarajz egy lányt ábrázol, aki méhek között lépesmézet szed egy üregből.
az egyiptomi piramisokban mézet és mézes süteményt találtak, melyeket a méz tartósított, így megtalálásuk idején kemény, de fogyasztható állapotban voltak.
az ószövetségben szó van a méhek gondozásáról, a méhcsaládok nap és eső elleni védelméről, a füstölésről és a méz kinyeréséről.
az arab világ a mézet kiváló orvosságnak ismerte el, valamint kínai írások is bizonyítják a méz gyógyító hatását.

magyarországon a középkorban, mátyás király idejében, az egy főre eső méz- és viaszfogyasztás jóval nagyobb volt mint most, s még exportra is jutott. a méhészkedést törvények védték, s a visszaéléseket a helyi igazságszolgáltatás torolta meg. 1556-ban egy tolvajt félmeztelenre vetkőztettek és büntetésképpen fejére borították az ellopott méhekkel teli kaptárt. 1569-ben egy asszonyt máglyán megégettek "méheknek élelmükből való kifosztása" miatt.

a 16. századtól a méhészkedés lassan hanyatlásnak indult. mária terézia azonban felismerte, hogy a méhészetet érdemes támogatni. 1770-ben bécsben méhészeti főiskolát alapított és támogatta a méhészet fejlesztését.
a méz készítése
a méhek a virágokból nektárt és virágport gyűjtenek. a virágport a hátsó lábukon lévő kosárban, a nektárt a mézgyomrukban szállítják a kaptárba. a méhsejtekben tárolt magas víztartalmú nektárt a méhek sűrítik (szárnyverésekkel elpárologtatják a fölösleges vizet). ha a méz megfelelően megsűrűsödött, a méhek a sejteket viasszal borítják be. ekkor kezdődhet meg a pergetés. a mézes kereteket centrifugális erőnek teszik ki. a méz kicsapódik a pergető falára, ahonnan a gyűjtő edénybe folyik.

tippek és tévhitek
  • a méz kristályosodása természetes folyamat, amely során a kémiai tulajdonságai nem változnak meg. a kristályos mézet vissza lehet olvasztani, viszont fontos, hogy a méz melegítési hőmérséklete ne  haladja meg a 45 C fokot.
  • a teába csak akkor szabad belekeverni a mézet, amikor már annyira lehűlt, hogy már fogyasztani lehet.
  • ajánlott az esti étkezéshez a mézfogyasztás, mert a méz nyugtató tulajdonsága ekkor érvényesül a legjobban.
  • a méz kevésbé hízlal, ugyanis gyümölcscukrából nem lesz zsír, mert a májban glikogénként raktározódik el, a szőlőcukra pedig hamar elég az izmokban.
  • a méz légmentesen lezárva sohasem romlik meg. levegővel érintkezve vizet vesz fel, erjedésnek indulhat.
a méz élettani hatásai
a méz igazi kincsestár különleges tápanyagokat tartalmaz, rengeteg dolgot orvosol, és még a szépségápolásban is hasznát vehetjük.
érdekes tény, hogy a méhészek között fordul elő a legkevesebb rákos és izületi gyulladásos megbetegedés az összes szakma közül az egész világon. a rendszeres mézfogyasztók pedig a leghosszabb életű emberek közé tartoznak.
  • 11 féle vitamint (C, B, H, P), kb. 30-féle ásványi anyagot, 19 féle aminosavakat és enzimeket tartalmaz.
  • cukortartalmának több mint 80%-a azonnal felszívódik ezért nem terheli a hasnyálmirigyet.
  • az egyik legismertebb hatása az izmok munkaképességének a segítése. a szív izomzatára is jótékony hatással van: pozitív hatást képes elérni szívritmuszavarok, szívizomgyulladások, hipertónia gyógyításánál.
  • rendszeres fogyasztása teljesítménynövekedést, az egész szervezet jó kondícióját, betegségekkel szembeni ellenállóságát eredményezi.
  • lelassítja a kórokozók fejlődését még olyan baktériumtörzsek esetében is, amelyek ellenállóvá váltak egyes modern antibiotikumokkal szemben.
  • erősíti az idegeket, az immunrendszert - növeli a fehér és a vörös vérsejtek mennyiségét és serkenti munkájukat.
  • méregteleníti, tisztítja a szervezetet.
  • jótékonyan hat a fiatal szervezetre a csontképző hatása miatt.
  • a mézet használhatjuk külsőleg is: a benne lévő szerves savak irritációja serkenti a sebek öntisztító és védelmi folyamatait. az antibiotikus tulajdonságot maguk a méhek képzik a mézben.
    a mézzel kezelt seb háromszor olyan gyorsan tisztul, s a sérülés hegtelenül tűnik el. a méz serkenti a sejtképződést, megöli a baktériumokat.

hogyan gyógyíts mézzel?


álmatlanság - egy szűk evőkanálnyi méz egy bögre meleg tejben elkeverve csodákat tesz.
hiperaktivitás - mindenben helyettesítsd a cukrot mézzel. a finomított cukor teljesen felpörgeti a szervezetet, megfosztja az idegrendszert a vitaminoktól, és akár viselkedési zavarokat is okoz, viszont tápértéke egyáltalán nincs, ellentétben a mézzel.
kimerültség - az ókori görög sportolók is mézet fogyasztottak az állóképességük javítására versenyek előtt, és a regenerálódásra versenyzés után.
stressz - a vízben feloldott méz stabilizáló hatással bír, enyhít a hangulatingadozás mértékén. egy rész mézet oldj fel négy rész vízben.
migrén - egy evőkanálnyi mézet oldj fel egy pohár meleg vízben. apránként kortyolgasd el.
emésztés - keverj el egy rész mézet egy rész almaecettel, majd higítsd fel vízzel ízlés szerint. javítja az emésztést, és a fogyást is segíti.
torokfájás - a lassan elnyalogatott méz enyhíti a gyulladást.
csontritkulás - a kutatások szerint napi egy teáskanál méz segíti a kalcium felszívódását, így megelőzi a csontritkulást.
égési sérülések - kend be bőségesen mézzel a megégett bőrfelületet. nyugtatja a bőrt, és gyors gyógyulást eredményez sebesedés nélkül. a baktériumok képtelenek túlélni a mézben.
mélytisztító arcra - keverj el egy rész mézet egy rész összetört zabpehellyel/rétesliszttel (lényeg, hogy szemcsés legyen, mint egy bőrradír), és kend fel az arcodra. hagyd hatni fél órát, majd masszírozd át vele az arcod, és mosd le. pattanásos, aknés bőrrel csodát tesz.
hajkondicionáló - keverj el egy rész mézet egy rész olívaolajjal, dörzsöld be a hajba. hagyd rajta legalább húsz percig, majd öblítsd ki. nagyon jót tesz a fejbőrnek is, a hajad pedig fényes, rugalmas lesz tőle.
tartósítószer - ha cukor helyett mézet használsz a süteményekben, tovább maradnak frissek. a recept folyadéktartalmát csökkentsd egyötödével, hogy a méz mennyiségét kompenzáld.


No comments:

Post a Comment

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...