2012/07/09

egészségünkre! / our daily apple.


ételek leégés ellen. 

a nap káros sugaraitól talán a naptejek védenek a legjobban, de természetes módszerekkel is szembeszállhatunk a leégéssel és a bőr károsodásával. egy helyesen összeállított étrend megadja bőrünknek mindazt a táplálékot, amely ellenállóvá teszi a nap káros sugaraival szemben.
itt egy pár élelmiszer, amely nyáron nem hiányozhat a tányérunkról:
 

☻  káposzta, kel, karalábé, brokkoli, karfiol.
ezek a káposztafélék szulforafánt tartalmaznak, amely anyag a rák ellen nyújt védelmet. ezen kívül sok vitamin és béta-karotin is található ezekben a zöldségekben.

☻  sárgadinnye
rengeteg béta-karotint és C vitamint tartalmaz. a benne található retinol segíti a sejtek regenerálódását.
 
☻  rózsaszín grapefruit, paradicsom, papaya
magas a likopin tartalmuk - ez az anyag antioxidáns hatásával véd a szabadgyökök ellen (a szabad gyökök olyan molekulák, amelyek képesek a szervezet bármely anyagában kárt okozni).a likopin a leégés és a ráncok ellen is véd, és a bőrrák megelőzésében és kezelésében is fontos szerepet játszik.

☻  dió
az UVB sugarak káros hatásától véd minket a dióban (is) megtalálható szelén.

☻  olajos magvak
az E vitamin, amely nagy mennyiségben megtalálható a mandulában, napraforgómagban és a mogyoróban, természetes napvédőként működik.

☻  zabpehely
az egészséges étrendből nem hiányozhat a zabpehely, amely többek között kiváló réz- és B6 vitamin-forrás. ez a 2 anyag segíti a melanin képzését - ez egy pigment, amely védi a bőrt a napsugaraktól.

☻  bogyós gyümölcsök (áfonya, szeder, eper stb.)
tele vannak antioxidánsokkal, melyek védik a bőrt a napsütés okozta károsodás ellen. az áfonya különösen gazdag flavonokban, melyek gyulladáscsökkentő és antioxidáns tulajdonságokkal rendelkeznek, és szerepet játszanak a sejtek élettartamának meghosszabbításában is.

☻  zöld tea

egy olyan „csodaszer”, amely megakadályozza a bőr károsodását. gyulladáscsökkentő és antioxidáns tulajdonságokkal rendelkező polifenolokat tartalmaz, melyek védenek a káros ultraibolya sugárzástól.

...kellemes napozást mindenkinek! ;)

1 comment:

  1. Jaj ez most nagyon sok jó hasznos tanács ebben a nagy melegbeeen!!!

    ReplyDelete

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...